HYPOTHEKEN

Hypotheek 2022: wat verandert er?

We zijn er inmiddels aan gewend: met de komst van een nieuw jaar verandert er ook weer het een en ander in de hypotheekregels. In dit artikel hebben we de belangrijkste veranderingen voor de hypotheek in 2022 voor je op een rij gezet.

Ook in 2022 zijn er weer veranderingen in de regels rondom hypotheken. Zo gaat de maximale hypotheekrenteaftrek verder omlaag en kun je meer lenen als je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) afsluit. Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen.

1. NHG-grens omhoog naar € 355.000

De zogenoemde kostengrens voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat verder omhoog. Nu mag de hypotheek nog maximaal € 325.000 zijn om voor NHG in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2022 is dat € 355.000. Tref je extra energiebesparende voorzieningen, dan kun je zelfs een NHG-hypotheek tot € 376.300 afsluiten.

Het grote voordeel van een NHG-hypotheek is dat je een lagere rente betaalt. Dat kan wel tot 0,6% schelen. Je moet wel eenmalig een premie van 0,6% van de totale hypotheek betalen. Maar die verdien je snel terug. Deze kosten mag je eenmalig aftrekken bij de belastingaangifte.

2. Minder hypotheek bij private lease

Als je privé een auto least, heeft dat vanaf 1 april een negatief effect op de maximale hypotheek die je kunt afsluiten. Vanaf dan wordt je private leasecontract namelijk voor 100% geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Nu is dat nog 65%. In de praktijk betekent dit vaak dat je maximale hypotheek tienduizenden euro’s lager uitvalt.

3. Geen overdrachtsbelasting tot 35 jaar

Kopers onder de 35 jaar die zelf in het huis gaan wonen, zijn ook in 2022 vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Voorwaarde is wel dat het huis niet meer dan € 400.000 kost. Kopers ouder dan 35 jaar die het huis zelf gaan bewonen, betalen 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Koop je een huis om te gaan verhuren? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting.

4. Maximale aftrek omlaag

De hypotheekrente die je betaalt, mag je bij je belastingaangifte aftrekken van je inkomen. Daardoor hoef je minder aan de fiscus te betalen. Verdien je meer dan € 69.398 bruto per jaar? Dan mag je volgend jaar minder hypotheekrente aftrekken. Nu is het maximale aftrekpercentage nog 43%, in 2022 is dat nog maar 40%. In 2023 gaat het tarief nog verder omlaag, dan naar 37,05%.

5. ‘Coronatoets’ nog steeds voor ondernemers en zzp’ers

Heb je een bedrijf of ben je zzp’er en wil je een hypotheek afsluiten? Dan is de kans nog steeds groot dat je een ‘coronatoets’ moet invullen. Dat geldt in elk geval als je kiest voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie. Voor iemand in loondienst in principe niet meer.

Als ondernemer of zzp’er moet je antwoord geven op de vraag of jouw bedrijf financieel wordt getroffen door de coronacrisis. Is het antwoord nee, dan moet je uitleggen waarom niet. Is het antwoord ja, dan moet je meer vragen beantwoorden.

6. Eigenwoningregeling

In de eigenwoningregeling staan de fiscale regels over de hypotheekrenteaftrek beschreven. De regeling verandert per 1 januari 2022 op enkele punten. Op die manier wil de overheid de regels eerlijker maken voor onder andere huiseigenaren van wie partner is overleden. Een gedetailleerd overzicht van de verandering vind je op de website van de Rijksoverheid.

Maximaal 100% van de woningwaarde

Wat trouwens niet verandert, is dat je maximaal 100% van de waarde van je huis mag financieren met een hypotheek. Andere kosten, zoals overdrachtsbelasting en makelaarskosten, moet je van je spaargeld betalen of er een aparte lening voor afsluiten.

Meer weten?

Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Heb je vragen over (het oversluiten van) je lopende hypotheek? Stel ze dan gerust! Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur, ben ik specialist op het gebied van hypotheken en andere financiële zaken. Ik adviseer je graag over de mogelijkheden die je hebt.